Image

Доктор Иван Сакелариев

Д-р Иван Сакелариев е роден на 26 януари 1927 г. в Дупница. Родът Сакелариеви е от най-известните още през Възраждането. Фамилията носи името на поп Сакеларий, роден около 1812 г., извършил много богоугодни дела. Неговият внук Георги Сакелариев и Теодора Христова, преселница от Щип, са родителите на установилия се да живее в Шумен д-р Иван Сакелариев.

В Дупница, Иван Сакелариев тренира лека атлетика като гимназист. За родния си град става „национален герой” през 1946 г., когато в първенството на страната за юноши е шампион на копие с постижение 52,50 м.

Като студент в Медицинската академия, Сакелариев е включен в представителните отбори по лека атлетика и волейбол на учебното заведение.

От 1953 г. живее и работи в Шумен, сродявайки се със семейството на общественика и публициста Христо Герчев.

Известното в Шумен семейство лекари Елка и Иван Сакелариеви се срещат и запознават по време на следването си в София. Срещат се по различни поводи, разговарят много, имат общи интереси и теми за разсъждение – създават помежду си приветлива духовна връзка. След приключване на студентството си, двамата решават да се съберат. Женят се навръх Великден- 5 април 1953 г. На скромното им тържество присъстват само майката на д-р Сакелариев, бащата на Елка – Христо Герчев и свидетелите им от Дупница. След като приключват следването си, двамата са разпределени в Шумен.

В деня на бракосъчетанието

Връщайки се в Шумен, д-р Сакелариев оглавява кабинета по медицински надзор над физическата култура и спорта, а съпругата му се насочва към детската стоматология и профилактиката сред децата.

 С дейното  участие на д-р Сакелариев, в града се построява първият тенис корт в двора на окръжната болница. Основна грижа на младия лекар е оглавяваният от него кабинет. Организира курсове за повишаване квалификацията на лекарите от лечебно-профилактичната мрежа, за обогатяване знанията на треньори, учители по физическо възпитание, спортни съдии.

Д-р Сакелариев е дългогодишен главен лекар на Спортния диспансер в гр. Шумен. Решаваща е ролята му за изграждане на нова база на здравното заведение през 1990 г. В диспансера се работи по профилактиката и лечението на гръбначните изкривявания и наднорменото тегло. Извършва се изследване на физическото развитие и дееспособност на подрастващите в Шумен.

Д-р Сакелариев има внедрена рационализация „Антропометричен инклиномер” – уред за измерване наклоните на диаметрите на човешкото тяло. А научните му публикации са много. Почетен член е на Българското научно дружество по спортна медицина и кинезитерапия. Работи упорито за внедряването на науката и нейните постижения в спортната практика. Той е първият председател на изградения през 1960 г. Научно-методичен съвет към окръжния съвет на БСФС. Участник с доклади в конгреси по спортна медицина, в симпозиуми с международни присъствия.

Доктор Иван Сакелариев има големи заслуги за популяризиране творчеството и делото на Христо Герчев и Стилиян Чилингиров. Участва активно в обществения живот на Шумен като общински съветник. Член е на настоятелството на читалище „Добри Войников” и председател на настоятелството на храма „Свето възнесение”. Носител на „Орден на труда” – златен. Активен общественик и краевед. Носител на званието „Заслужил деятел на физическата култура и спорта”. Удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен” през 2002 г.

На тържеството по случай 80-годишния си юбилей, д-р Сакелариев получава международната награда за милосърдие и хуманизъм „Златно сърце”, връчена му от проф. Миладин Апостолов – представител на Балканската асоциация по история на медицината.

Умира на 24 октомври 2007 г. в Шумен.

53

Източници:

Павлов, Борис. С достойнство в спорта и в спортната медицина / Борис Павлов. // Павлов, Борис. Жарава под пепелта : (Ветерани на спорта и туризма) / Борис Павлов. – Кн. 1. – Шумен, 2003, с. 50-54.

Конова, Мая.  Сакелариеви честват златна сватба : Известните доктори се харесали на манифестация / Мая Конова. // Местен24часа(Шумен, Разград, Търговище), N 23, 5 юни 2003, с. 7 : със сн. Прил. на в. 24 часа, ХIII, № 151, 5 юни 2003.

Пламенов, Светлин. Международна награда „Златно сърце” за д-р Иван Сакелариев / Светлин Пламенов. // Шуменска заря, LXIV, №19, 29 ян. 2007, с. 36 : със сн.

Хараланова, Бета и др. Лекари и дейци на здравеопазването / Бета Хараланова, Даниел Руменов, Стела Славчева. // Хараланова, Бета и др. Шуменци за Шумен : 199 био-библиографии / Бета Хараланова, Даниел Руменов, Стела Славчева. – В. Търново, 2012, с. 113-126.

Прочетете още