Image

Първата коледна елха в Шумен

Традиционните календарни празници са трайна съставка на българската народна култура. Те заемат определено място в бита на населението на град Шумен и са част от духовния му живот. Най –популярни за населението на Шумен са зимните празници – Бъдни вечер, Коледа и Нова година. Обичайната празнична система и специално традиционният народен календар претърпяват редица изменения, резултат на всеобхватни и динамични процеси в цялостния живот на населението след Освобождението. В празниците и обичаите на града навлизат нови елементи. Такъв е случаят с появата на коледната елха, която впоследствие става обреден реквизит на коледния празник.

Появата на коледната елха в Шумен датира от края на 19 век. За пръв път тя се появява в семейството на Франц Милде, основателят на Пивоварната фабрика в Шумен. Неговата дъщеря, Емилия Милде разказва, че баща ѝ всяка година посещава Чехия и  носи оттам подаръци за елхата като събира около нея работниците от фабриката и техните деца на организираното коледно тържество. Наред с непознатото дотогава шуменско пиво, край коледната елха  се появява дядо Коледа и дарява децата  с най-чудните лакомства и подаръци, които те са виждали.

Около 1910 г. се украсява елха в семейството на търговеца Спас Пенев – едно от първите шуменски семейства, в което се прави домашна коледна елха. За целта се ползва елха или клонче, а ако липсва такова – саксия с цвете. За украса използват орехи, обвити в цветен станиол, ябълки и цветни книжки, а в края на 20-те години и специални играчки за елха, купувани от магазините. След Първата Световна война, около 1918 г. освен в домовете, се украсяват и общи елхи в салоните на читалищата, на кино „Одеон”  и др.

37

Източници:

Иванов, Христо.  Първата елха в Шумен е дошла заедно с бирата / Христо Иванов. // Новинар, IV, N 3, 4 ян.1995, с. 5.

Попова, Евгения.  Народни календарни празници и обичаи в град Шумен в края на XIX и началото на XX век / Евгения Попова. // Год. музеитеСев. България, 1993, с. 261-269.

 

Прочетете още