Image

Автомобилно рали „Осми март”

Началото на Осмомартенското автомобилно рали за жени в Шумен, което се провежда в чест на Международния ден на жената, се поставя на 7 март 1970 г. Дванадесет екипажа участват в изпитанието за майсторско управление и изминават определен маршрут, като пет автомобила са Москвич, три – ЗАЗ, два – Волга, по един – Вартбург и Трабант.

На 7 март 1970 г. в 10 часа е даден официално стартът на състезанието. Маршрутът е следният: Шумен – Плиска – с. Калугерица – с. Мадара – Велики Преслав – Шумен. При финиширането на всички екипажи в Шумен, е поставен стартът на специалния етап, даващ възможност на всеки да покаже своето майсторско управление на автомобил. Специалният етап се състои от „змейка”, включваща преодоляването на седем колчета, разположени на еднакво разстояние едно от друго. Следващото изпитание е влизане на преден и на заден ход в гараж, с което приключва етапът на майсторското управление. Условието е всички тези задачи да се извършат максимално бързо. Победител е екипажът Стаматка Казакова – Марина Филипова с Вартбург.

Стаматка Казакова – победител в първото издание на рали “Осми март”

През 1971 г. стартират четири женски отбора от 15 екипажа със собствени коли. Маршрутът е с дължина 101 км с две специални изпитания за майсторско управление. Предходната купа на окръжния съвет на БАТК се връчва на Цветанка Каинова – Валентина Рашкова с Москвич 408 от МЗ „Мадара”, отборно – МЗ „Мадара”.

През 1972 г. в надпреварата се включват 14 екипажа от четири отбора: Окръжен съвет на БАТК, ДСО „Мототехника”, ДАТ, ЗТА „Мадара”. Оценката за представянето се оформя от три елемента: преминаване на определен маршрут при спазване на всички изисквания на Правилника за движение по пътищата, майсторско управление (става в центъра на Шумен) и пробег от 53 км. Индивидуален първенец е екипажът Геновева Енчева – Маринка Хараланова.

Четвъртото поред рали „Осми март” вече носи белезите на голямо окръжно състезание и е крачка напред в масовизирането на автомобилния спорт сред жените. То се провежда на 7 март 1973 г. със старт на пл. „Девети септември”, където е и изпитанието за майсторско управление на автомобила. Надпреварата се води от 21 екипажа, които изминават 65-километров затворен маршрут с пет часови контроли. Организаторите обезпечават състезателките с гориво за проявата и прехода от местодомуването на автомобилите до Шумен и обратно. Всички участнички получават по един комплект предпазни колани. На първо място в генералното класиране е екипажът Стефанка Петрова – Стоянка Сланева с ВАЗ 2101.

През следващите две години ралито продължава да се провежда на същата дата. На 7 март 1976 г. стартират едновременно традиционното мартенско рали и окръжно рали (мъже) за лиценз. При жените участват 12 екипажа, които се състезават по маршрут с дължина 46 км.

Женските осмомартенски ралита продължават да се провеждат с известни прекъсвания през годините до 1981 г., когато е проведено последното.

12

Източници:

Автомобилно рали „Осми март”. // Бонев, Илия и др. История на автомобилния спорт в Шумен / Илия Бонев, Борис Павлов. – Шумен, 2002, с. 56-58.

Павлов, Борис. Първата победителка в рали „Осми март” / Борис Павлов. // Павлов, Борис. Жарава под пепелта : (Ветерани на спорта и туризма) / Борис Павлов. – Кн. 1. – Шумен, 2003, с. 204-207.

Казакова, Стаматка. [Петдесет] 50 години от първото женско рали в Шумен / Стаматка Казакова. // Шуменска заря, LXXXVIII, N 44, 6 март 2020, с. 8.

 

Прочетете още